Kysymykset ja vastaukset

 • Mistä löydän lähimmän MBT jälleenmyyjäni?

  Löydät sen “Jälleenmyyjä” linkin alta .

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Mitkä ovat Safety -jalkinemallin ominaisuudet?

  MBT Safety -jalkinemallin standardit ovat DIN EN 345-1 yhdistettynä DIN EN 344-1.
  Metallilastut eivät läpäise kenkiä, mutta kantaosiin ja välipohjiin ei pidä kohdistaa mekaanisesti vaurioittavia olosuhteita. Vain ulkopohja kestää happoja ja öljyjä. Jalkine on antistaattisesti käsitelty, mutta tietyin rajoituksin niin, että ESD mainintaa tuotteen yhteydessä ei voida käyttää. Kengässä kovetettu varvassuoja. Kuten muissa MBT-malleissa, kantaosa ja välipohjat ovat herkkiä suoloja, öljyjä ja muita aggressivisia ainesosia sisältäville liuoksille.
  Veden imeytyminen (30% / 60 min), veden läpäisy (0g / 60 min).
  Jalkineen luokitus on S2.

  Mikäli tarvitset lisätietoa Safety -mallin ominaisuuksista, ota yhteyttä MBT maahantuontiin: info@swissmasai.fi 

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • MBT jalkineiden oikea koko –mitä tulisi huomioida?

  Kenkämallit:
  MBT jalkineen pitää istua napakasti. MBT jalkineissa jalkasi eivät liu’u eteenpäin joka askelella kuten tavallisissa kengissä, vaan MBT:t itse asiassa vetävät kantapäätäsi taaksepäin. Tämän takia MBT jalkineet eivät saa missään nimessä olla liian isot, vaan varpaittesi tulisi lähestulkoon koskettaa kengän kärkeä. Varmista, että nauhat ovat riittävän kireällä alhaalta ylös, jotta jalka ei liukuisi eteenpäin, mutta ei kuitenkaan niin kireällä, että se estää veren kierron.

  Napakka istuvuus kantapäässä / Hyvä tuki jalkapöydän kohdalla / Mukava varpaiden kohdalta

  Sandaalit:
  Avaa kantanauha ja tuo kantapääsi niin lähelle sandaalin takaosaa kuin suinkin mahdollista. Laita tarranauha kiinni tässä asennossa. Vedä jalan yli tuleva nauha niin kireälle, että jalka ei pääse liukumaan eteenpäin, mutta sandaali on edelleen mukava. Varpaiden yli tuleva tarranauha estää jalan liikkumisen sivusuunnassa ja sen tulisi myös olla mukavan napakka.
  Kävellessä varpaittesi ei tulisi koskettaa sandaalin etureunaa, sillä tämä aiheuttaa rakkoja. Jos sandaalimallissa ei ole säädettävää kantanauhaa tai jos kantapääsi ei asetu sandaaliin mukavasti, harkitse mallia jossa on säädettävä kantanauha.

  Kantapää mahdollisimman takana / Varpaat ylettävät aivan sandaalien etuosaan / Jalkapöydän kohdalta napakka, mutta mukava.
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Millainen on MBT jalkineiden kokoluokitus? (Saatavilla olevat koot?)

  MBT jalkineita valmistetaan koossa 35 - 42 1/3 naisille ja koossa 41 - 47 miehille. Tämä kokojako vaihtelee hieman mallista riippuen.
  MBT mallien istuvuudessa on eroja, joten koko saattaa vaihdella hieman eri mallien välillä.
  Lisätietoja koosta ja niiden saatavuudesta saat lähimmältä jälleemyyjältäsi.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Miten MBT vaikuttaa?

  MBT jalkineen erityinen pohjanrakenne antaa käyttäjälleen tunteen pehmeästä ja luonnollisesta, epävakaasta alustasta. Tämä lisää automaattisesti vartalon lihasaktiivisuutta.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Mistä MBT on lyhenne?

  MBT tulee sanoista....

  ...Masai: itäafrikkalainen heimo, joka tunnetaan hyvästä ryhdistään a fysiikastaan

  ...Barefoot (paljasjalka): fysiologisten jalkineiden käyttö muistuttaa paljain jaloin kävelemistä pehmeällä maastolla

  ...Technology (teknologia): jalkineemme ainutlaatuisuus perustuu sen teknologiaan

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Onko MBT-jalkineissa mahdollisesti nahkaliimaa? Olen alleginen formaldehyd kvartsille.

  MBT ei käytä formaldehydiä missään jalkineiden parkitsemisprosessissa ja käyttää ”Rajoitettujen Aineiden Listaa” RAL luodakseen standardeja kemiallisten tuotteiden käytölle tuotannossa. MBT-jalkineiden kemiallisen käsittelyn ja jäämien pitoisuudet sekä täyttävät että alittavat kansainväliset standardit ja jalkineteollisuuden asettamat rajat. DIN EN ISO 14184-1 ja DIN 53315 standardien mukaan nahan ja tekstiilien formaldehydin maksimipitoisuuksien ei tulisi aiheuttaa allergisia reaktioita. Tämän ainesosan kulkeutuminen MBT-jalkineisiin jonkun muu tuotteen ristikontaminaation (saastunnan) kautta on edelleen RAL:in mukaan turvallista ihmisille – yleensä havaintopitoisuuksien alapuolella. Asiakas ei siten pitäisi joutua kontaktiin formaldehydin kanssa. Tämä pätee kaikkiin jalkinemalleihimme.

   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Minulla on lateksiallergia. Voinko käyttää MBT kenkiä?

  MBT jalkineiden sisäkenkä sekä välipohjat ovat lateksittomia.
  MBT jalkineiden valmistuksessa ei käytetä lateksia (kumia vain pohjassa). Emme kuitenkaan voi valitettavasti taata jalkineemme lateksipitoisuuden olevan täysin nolla sillä tehtaalla, jossa jalkineitamme valmistetaan, valmistetaan muitakin jalkineita. Tämä tarkoittaa sitä, että linjastolta/tehdasilmasta saattaa tarttua jalkineisiimme pieniä lateksipitoisuuksia.
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Miten MBT jalkineista voi olla apua?

  MBT jalkineiden käyttö keventää nivelten ja lihasten kuormittumista sekä ennaltaehkäisee ja lievittää vaivoja. Samalla tasapaino ja koordinaatio paranevat. Keskivartalon lihaksisto voimistuu, aineenvaihdunta vilkastuu ja ryhti paranee.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Mitä jos MBT jalkineissani on liikaa tilaa?

  Pohjarakenne on sama riippumatta siitä ovatko kengät kapeat vai leveät. Kapeammissa kengissä nimenomaan yläosa on kapea. Jos kengät tuntuvat liian tilavilta, voit laittaa niihin lisäpohjallisen, kantapäälapun tai käyttää irtopohjallista. Tämä on jopa suositeltavaa (mikäli siis jalkineesi eivät tunnu täysin oikean kokoisilta) käyttömukavuuden ja jalkineen paremman istuvuuden kannalta.
  Otathan kuitenkin huomioon, että mahdollisesti käyttämäsi pohjallinen on pehmeä. 

  Suutarit osaavat myös laittaa hyviä kantapääpehmikkeitä/-korokkeita, jota osaltaan voivat auttaa sinua ongelmasi kanssa.
   

   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Onko MBT mallien välillä toiminnallisia eroja?

  Niissä ei ole toiminnallista eroa. Tekniikka on pohjassa. MBT jalkineen muut rakenteelliset osat vaihtelevat, jotta asiakkaat löytäisivät mieleisensä jokaiseen arkitilanteeseen.
   

   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Mitä eroa on uudessa (matalassa) ja vanhassa (korkeammassa) pohjarakenteessa?

  Uudessa SS09 pohjarakenteessa (dualboard) on pahvinen pinkopohja ja muovinen jäykistepohja yhdistetty yhdeksi ohuemmaksi pohjarakenteeksi (integrated shank), minkä takia pohjan profiilia saatu madallettua vanhempaan mallistoon verrattuna. Myös kengän päkiäosaa on tehty aavistuksen joustavammaksi, mikä mahdollistaa jalkaterän luontaisemman toiminnan kävelyssä erityisesti työntövaiheen aikana. Pyrkimyksenä on ollut helpottaa MBT jalkineella luontaisen kävelymallin löytymistä säilyttäen kuitenkin kengän positiiviset vaikutukset.

   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Mistä MBT jalkineiden hinta koostuu?

  Laatu:
  Koska jalkineiden hyöty toteutuu vain säännöllisen ja päivittäisen käytön myötä, olemme käyttäneet valmistukseen vain parhaita materiaaleja ja menetelmiä jalkineiden kestävyyden ja käytettävyyden maksimoimiseksi.

  Opastus:
  Oikeaoppinen käyttö maksimoi jalkineiden hyödyn asiakkaalle, joten tarjoamme osana hankintaa myös koulutetun ohjaajan antaman käyttöopastuksen.

  Hyöty:
  MBT jalkineet ovat markkinoiden ensimmäiset fysiologiset jalkineet. Niissä käytetty teknologia on vuosien tutkimuksen tulos, joka tuo käyttäjälleen lukuisia toiminnallisia ja terveydellisiä hyötyjä. 
   
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Onko MBT jalkineen vaikutuksista olemassa tutkimuksia?

  MBT on panostanut kengän kehittämiseen ja tutkimustoimintaan jo yli kymmenen vuoden ajan. MBT-jalkinetta ja sen toimintaa on tutkittu useissa maailman huippuyliopistoissa, kansainvälisesti arvostettujen tutkijoiden toimesta ja kyseisiä tutkimusraportteja voit löytää myös kansainvälisesti arvostetuista tieteellisistä julkaisuista. Nettisivuiltamme löydät paljon lisää tietoa tutkimuksista, jossa voit tutustua niihin tarkemmin.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Onko MBT jalkineita lapsille?

  MBT jalkineiden pienin saatavilla oleva koko on 35.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voivatko lapset käyttää MBT-jalkineita?

  Lapset voivat käyttää MBT jalkineita silloin kun jalan koko on riittävän iso MBT jalkineen käyttämiseen. MBT jalkineiden pienin koko on 33. Suosittelemme kuitenkin, että MBT jalkinetta käytetään lapsilla fysioterapeutin tai lääkärin valvonnassa ja että käytölle on olemassa jokin selkeä tavoite, johon MBT:llä pyritään. Lasten jalkojen ja vartalon lihashallinnan kehittymiselle paljain jaloin epätasaisella ja pehmeällä alustalla olisi kuitenkin kaikkein paras vaihtoehto.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Minkälaiseen käyttöön MBT jalkineet on tarkoitettu?

  MBT jalkineet on suunniteltu käytettäväksi päivittäin työ-, arki ja jopa harjoittelutarkoituksessa.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voinko käyttää MBT jalkineita päivittäin ja kuinka pitkään kerrallaan?

  Aluksi voit pitää MBT jalkineita niin kauan kuin ne tuntuvat hyvältä – yleensä jokunen tunti päivässä. Jalkasi väsyessä tai kipeytyessä otat MBT jalkineet pois vähäksi aikaa. Pian pystyt pitämään MBT jalkineita koko päivän. Oman kehon kuuntelu on tärkeää!
  Jos MBT jalkineita käytetään lisähoitona jo olemassa olevan terveysongelman hoidossa, terveydenhuoltoalan koulutuksen saaneen MBT kouluttajan tulee valvoa jalkineiden käyttöä.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voiko MBT jalkineilla harrastaa urheilua, joka laatii paljon sivuttaisliikkeitä (kuten pelata squashia, sulkapalloa, tennistä tai jalkapalloa)?

  Koska MBT jalkineilla kävely muistuttaa pehmeällä sammaleella tai hiekalla kävelyä, yllämainittujen lajien vaatima pysähtyminen ja siitä sivuttaisliikkeeseen siirtyminen on MBT jalkineilla vaikeaa ja nilkan nyrjähtämisen riski on ilmeinen. Jalkineen rakenteet on suunniteltu pitkittäisen liikkeeseen ilman suunnan vaihtoja ja törmäyksiä ja mainitut lajit saattavat rikkoa jalkineen.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voiko MBT jalkineita käyttää kuntosalilla?

  MBT-jalkineita voi käyttää kuntosalilla silloin kun halutaan tehostaa esimerkiksi keskivartalon tai nilkan hallintaa harjoittelussa. Epävakaan alustan tai harjoitusvälineen käyttö kuntosaliharjoittelussa on havaittu tutkitusti lisäävän keskivartaloa tukevien syvien lihasten hallintaa.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voiko MBT jalkineilla juosta?

  Kyllä voi kunhan kiinnittää huomion seuraaviin:

  • vauhti pidettävä hölkän tasolla
  • ryhti pidettävä suorassa
  • vauhtia lisätään askeltiheydellä askelpituuden sijaan
  • askel rullaa kantapäältä varpaalle (ei päkijäjuoksua)
  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Soveltuvatko MBT jalkineet sauvakävelyyn?

  MBT –jalkineet soveltuvat erinomaisesti sauvakävelyyn edellyttäen, että sekä kävely- että sauvakävelytekniikka ovat kunnossa.
  Ei pidä harppoa askelta edestä tai asettaa sauvoja askeleen eteen. Lantion pitää asettua askeleen päälle ja jalan vienti taakse tapahtuu sekä takareidellä että istumalihaksella. Sauvatyöntö suuntautuu takaviistoon ja vastakkaisen jalan työntö samansuuntaisesti ilman varpailta puristamista.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Ovatko MBT jalkineet liukkaammat talvella kuin tavanomaiset kengät?

  Useimmiten liukastumisen syy johtuu jalan asettamisesta liiaksi eteen, jolloin vartalo kallistuu ”takakenoon”. MBT jalkineilla tämä liiallinen varovaisuus kostautuu voimakkaammin, koska kannassa ei ole terävää reunaa ja pohjan pinnan suunta osuu yhdensuuntaisesti maahan. MBT jalkineilla askel tulee ottaa suoralla jalalla, jolloin tuki on suoraan jalan alla. Lantion pitää asettua askeleen päälle ja jalan vienti taakse tapahtuu sekä takareidellä että istumalihaksella. Näin ollen oikealla kävely- ja askellustekniikalla voidaan vähentään liukastumisen riskiä.

  Lisäksi MBT jalkineita käyttäessä keskivartalon syvät lihakset ovat aktiivisia ja tämän vuoksi mahdolliset asennon korjaukset pystytään hallitsemaan kävellessä paremmin. Keskivartalon syvät lihakset vaikuttavat nimenomaan asennon ylläpitämiseen.
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Minulla on nk. levottomat jalat. Voisiko MBT jalkineista olla apua näihin oireisiin?

  Tutkimustietoa MBT jalkineista juuri "levottomien jalkojen" oireiluun ei ole, mutta asiakaspalautteissa olemme saaneet runsaasti juuri tähän liittyvää myönteistä kommenttia. Koska ääreisverenkierto alaraajoissa kasvaa ja säätely tehostuu jalkineita käytettäessä, niin ilmeisesti tämä helpottaa pistelyn ja liikkeen tuntemuksia. Yleinen jalkojen "levänneisyyden"tunne on tavallinen henkilön totuttua MBT-jalkineiden käyttöön.
  Levottomien jalkojen hoitaminen on yksi mahdollinen lisähyöty miellyttävän kävelykokemuksen lisäksi.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Sopivatko MBT-jalkineet paikallaan seisomiseen?

  MBT jalkineet toimivat erityisen hyvin sekä seistessä että käveltäessä. MBT jalkineet toimivat seistessä tasapainolautamaisena harjoitusvälineenä, mikä ohjaa ihmistä kontrolloimaan aktiivisemmin pystyasentoa lihasaktiivisuudella. Tämä luontainen lihasaktivaation lisäys vähentää niveliä ympäröivien passiivisten rakenteiden kuormittumista ja vähentää näin niihin kohdistuvaa kuormitusta. Jo pelkästään MBT jalkineilla seisominen kehittää mm. tasapainon hallintaa sekä nilkkanivelen kontrollia.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • MBT ja synnytys + sektio?

  Synnytyksestä palautuminen on hyvin yksilöllistä. Periaatteessa normaalin alatiesynnytyksen jälkeen liikunnan voi aloittaa heti, kun se tuntuu itsestä hyvältä. Sektion jälkeen liikuntaa on hyvä harrastaa vasta, kun on käynyt jälkitarkastuksessa ja neuvotellut asiasta lääkärin kanssa. Säännöllinen ja kohtuullisesti kuormittava liikunta, joka tähtää aerobisen kunnon nostoon ja lihaskunnon parantamiseen kannattaa siis aloittaa mahdollisimman pian. Liikunta tehostaa verenkiertoa ja pienentää veritulppariskiä. Lisäksi se edistää suolen toimintaa ja tuo helpotusta ummetukseen. Liikunta on tärkeää myös painonhallinnan ja mielenvirkeyden kannalta.

  MBT-jalkineiden käytöstä ei ole tehty varsinaista tutkimusta sektion tai synnytyksen jälkeen. Pääsääntönä on ollut, että jo ennestään tottunut MBT-käyttäjä voi ottaa MBT-jalkineet käyttöön heti sen jälkeen kun vartalon asento on muuttunut normaaliksi -eli periaatteessa 6 viikon kuluttua keisarileikkauksesta.

  Monet raskaana olevat naiset ovat saaneet paljon apua MBT-jalkineista jo ennen synnytystä, mutta myöskin synnytyksen jälkeen; Kenkien kantasensori aktivoi sekä kaarevuuden että pehmeyden ansiosta keskivartalon rankaa tukevia lihaksia kävelyn aikana ja parantaa selkärangan asentoa ja kuormitusta. MBT-kengillä kävelyn pitäisi ohjata lantiota pystympään asentoon ja samalla vähentää tarvetta lannerangan lordoosiin. MBT-kengillä liikkuminen parantaa ryhtiä ja aktivoi syvien vatsalihasten käyttöä ja vähentää kuormitusta alaselän alueella.
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Jalkojani kuumottaa ja ne tuntuvat lämpimiltä. Miksi jalkani eivät enää ole kylmät MBT jalkineita käyttäessäni?

  MBT jalkineilla tukilihaksistosi joutuu tekemään työtä tasapainon ylläpitämiseksi sekä kävellessä että seistessä. Osana tukilihaksistoa alaraajojen ja jalkojen verenkierto lisääntyy ja paranee. Tämän vuoksi jalat eivät ole kylmät, mutta tämä voi johtaa myös muihin fyysisiin reaktioihin kuten hikoiluun tai jopa polttavaan tunteeseen jaloissa. Kokemuksemme mukaan keho tottuu tähän lihasharjoitukseen ja nämä reaktiot yleensä normalisoituvat. Tähän voi mennä jonkin aikaa, joskus jopa vuosi tai yli.

  MBT jalkineissa on myös DRY&COOL sisävuori, joka auttaa hikoiluun paremman ilmanvaihtokykynsä ansiosta.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Auttavatko MBT jalkineet selkävaivoissa?

  MBT jalkineella on saatu erittäin hyviä vaikutuksia selkäkivun hoidossa. Erityisesti silloin kun selkäkipu johtuu selän tukilihasten heikkoudesta, niin MBT jalkineet toimivat erittäin hyvin herättelemään lihasaktiivisuutta juuri näissä lihaksissa. MBT jalkineiden on myös tieteellisissä tutkimuksissa todettu parantavan ryhtiä kävellessä sekä muuttavan lantion asentoa optimaalisemmaksi, mikä vähentää yhdessä syvien lihasten aktivaation lisäämisen kanssa erityisesti alaselkään kohdistuvaa kuormitusta. Selkäkivun aiheuttajia on kuitenkin hyvin monia, joten on suositeltavaa varmistaa kivun syy aina terveydenhuoltoalan ammattilaiselta. Myöskään kovin akuutissa selkäkivussa MBT jalkineen käytössä on oltava hyvin varovainen, että kipua tai mahdollista tulehdustilaa ei lisättäisi liialla harjoittelulla.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Miksi selkäni kipeytyy MBT jalkineita käytön aloittamisen jälkeen?

  MBT jalkineiden käytöstä johtuvat selkäkivut johtuvat yleensä lisääntyneestä syvien selkälihasten aktivaatiosta, mikä saattaa aiheuttaa normaalista harjoittelusta aiheutuvia lihassärkyjä. Lihasten tottuessa harjoiteluun kivut yleensä vähenevät ja poistuvat kokonaan. Kipujen ilmaantuminen on kuitenkin yleensä merkki siitä, että harjoittelu MBT jalkineilla on aloitettu liian voimakkaasti ja että harjoittelun määrää pitää hieman vähentää, jolloin kipujen poistuessa voi taas vähitellen alkaa lisäämään MBT jalkineiden käyttöä.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
  Kerro tästä sivusta ystävälle
  selkä, selkäkipu, selkäsärky
 • Auttaako MBT jalkine iskiasvaivan hoidossa?

  MBT jalkineiden käytöstä on saatu hyvää palautetta iskiasvaivojen hoidossa. Erityisesti silloin kun iskiasvaiva johtuu lannerangan huonosta kontrollista, mikä aiheuttaa iskiashermon pinnettä lannerangan alueella. Tällöin MBT jalkineiden käytön aktivoidessa selkärankaa tukevia lihaksia, kuormitus selkärangan passiivisilta rakenteilta (kuten välilevyltä) saattaa vähentyä, jolloin hermo pääsee kulkemaan vapaammin ja pinnetilasta johtuvat oireet helpottavat. Iskiashermo voi joutua pinteeseen kuitenkin myös muualla sen kulkureitillä kuten pakaran lihaksiston alla tai takareiden alueella. Instabiliteetin lisäksi muita iskiashermoa ärsyttäviä tiloja ovat infektiot, kasvaimet, murtumat, tulehdustilat, reumamuutokset, minkä takia suosittelemme hakemaan lääkärin tai fysioterapeutin konsultaatiota epävarmoissa tilanteissa. Myös akuutissa iskiasvaivassa MBT jalkineen käyttöä kannattaa aloitella hyvin varovasti, että mahdollista tulehdusta / lihaskramppia ei ärsytetä liian voimakkaasti.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Auttaako MBT jalkine jalkaterän kipuihin?

  MBT jalkineilla on saatu hyviä tuloksia tietyissä jalkaterän alueen kiputiloissa. Erityisesti plantaarifaskiitti, isovarpaan tyvinivelen ja nilkan reumamuutokset tai jäykistyminen ovat olleet erittäin paljon positiivista palautetta saaneita ongelmia. MBT tuo epävakautta kävelysykliin, jolloin jokaisella askeleella joudutaan aktiivisesti tukemaan ja kontrolloimaan myös jalkaterän rakenteita, mikä on koko jalkaterän kuormituksen kanalta erittäin hyvä asia.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voiko lattajalka käyttää MBT jalkineita?

  Kyllä. MBT jalkineet aktivoivat jalan lihaksia ja auttavat uudelleen muokkaamaan madaltuneita jalkaholveja. On erittäin tärkeää, että MBT jalkineita käytetään oikein, jotta tämä lopputulos saavutetaan.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voinko käyttää MBT jalkineita vaikka olen raskaana?

  MBT jalkineet voivat auttaa monella tavoin ennen ja jälkeen raskauden. Mikäli olet käyttänyt MBT:tä jo ennen raskautta, voit huoletta jatkaa niiden käyttämistä, sillä olet jo tottunut mahdollisiin MBT:n aiheuttamiin muutoksiin vartalossasi. Jos sinulla ei ole aikaisemmin ollut MBT jalkineita, suosittelemme että hankit ne vasta synnytyksen jälkeen, sillä elimistö kokee muutenkin suuria muutoksia raskauden aikana.

  Mikäli tunnet MBT:n aiheuttamia epämukavuuksia raskauden aikana, älä jatka jalkineidemme käyttämistä. Raskauden aikana jalat yleensä turpoavat, josta voi aiheutua ongelmia MBT jalkineiden istuvuudelle, etenkin kun MBT jalkineiden tulee olla napakantuntuiset.

  MBT jalkineiden on huomattu joissakin tapauksissa helpottavan raskauden aikaista selkäkipua ja jalkineita on myös käytetty yhtenä hoitovälineenä synnytyksen jälkeiseen kuntoutumiseen. Mikäli haluat aloittaa MBT jalkineiden käytön ollessasi raskaana, tulee sinun konsultoida terveydenhuollon ammattilaista ja MBT jalkineiden toimintaan perehtynyttä henkilöä.
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Auttaako MBT jalkine plantaarifaskiitin hoidossa?

  MBT voi olla avuksi plantaarifaskiitin hoidossa ja tästä on saatu lukuisia positiivisia asiakaspalautteita.. Hyöty perustuu todennäköisesti seuraaviin tekijöihin. MBT jalkineen pehmeä Masai Sensori pehmentää kantaiskua kävelyssä vamman hoidossa käytettävän pehmeän kantakorokkeen tavoin, mikä vähentää suoraa painetta kantakalvon kiinnityskohtaan kävelyn kantaiskuvaiheessa.. Tavallista kenkää jäykempi ja kaareva MBT jalkineen pohja taas vähentää isovarpaan koukistumista työntövaiheessa, mikä vähentää plantaarifaskian kiristymistä, vähentäen siis kyseisen rakenteen kuormittumista. MBT jalkineen aiheuttama epävakaus askelkontaktin aikana lisää myös lihasaktiivisuutta nilkan ja jalkaterän lihaksistossa, mikä tukee aktiivisesti jalkaterän rakenteita ja vähentää kantakalvoon kohdistuvaa venytystä. Nämä kaikki tekijät yhdessä vaikuttanevat siihen, että plantaarifaskiitista kärsivät ihmiset ovat olleet tyytyväisiä MBT jalkineeseen kyseistä vaivaa hoitaessaan.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voinko käyttää MBT jalkinetta oman tukipohjalliseni kanssa?

  Emme periaatteessa suosittele tukipohjallisten käyttöä MBT jalkineiden kanssa, koska MBT jalkineen toimintaperiaatteena on aktivoida vartalon omia lihaksia tukemaan vartaloa ja jalkaterää omalla lihastyöllä. Tämä periaatteessa hieman sotii pohjallisen passiivista jalkaterän tukemista vastaan. MBT jalkineita voi kyllä käyttää myös tukipohjallisen kanssa, mutta tällöin pohjallisen tulee kuitenkin ehdottomasti olla päkiän alueelta taipuisa, jotta se ei vaikuta kengän toimintaan.

  Tukipohjallisia voidaan siis käyttää MBT jalkineessa, jos jalkasi ehdottomasti pohjallisen käyttöä vaativat ja koet tarvitsevasi niitä MBT kengässä. Jos mahdollista, niin jalkaterää voisi yrittää harjaannuttaa pois pohjallisen käytöstä siten, että käyttäisi MBT jalkineita välillä pohjallisen kanssa ja harjoitusmielessä välillä ilman pohjallista. Lisäten vähitellen MBT kengän käyttöä ilman pohjallista jalkaterä ja sitä tukevat lihakset vahvistuvat ja opit itse kontrolloimaan sen liikettä aktiivisella lihastyöllä.
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Auttavatko MBT jalkineet nilkan nivelsidevammojen kuntoutuksessa?

  MBT jalkineet toimivat erittäin hyvin kuntouttettaessa löysää nilkkaniveltä. Toistuvat nilkan nyrjähdysten syynä on usein heikentynyt nilkan asentotunto ja sitä kautta liian hidas reagointi nilkan epänormaaliin liikkeeseen, joloin pienikin kivi jalkaterän alla saattaa aiheuttaa nilkan nyrjähtämisen. MBT jalkine toimii tasapainolaudan tavoin aktivoiden sensorisia hermopäätteitä jalkaterän ja koko alaraajan alueella, mikä parantaa nilkan asennon aistimista. MBT jalkine toimii tasapainolaudan tavoin vahvistaen mm. nilkkaa tukevia lihaksia, mikä vähentää nilkan nyrjähtämisriskiä jatkossa.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Sopivatko MBT jalkineet artroosin eli nivelrikon / nivelkuluman hoitoon?

  Suosittelemme MBT jalkineiden käyttöä myös artroosista kärsiville, mutta erikoislääkäriä pitäisi aina konsultoida ensin. MBT jalkineet muuttavat dynaamisesti niveliin kohdistuvaa kuormitusta ja varmistavat että jalka kuormittuu tasaisesti. Tämä tarkoittaa, että paine jakaantuu tasaisesti koko jalkapohjalle. Perinteiset kengät kohdistavat paineen kantapään kautta päkiälle. Tämä saattaa aiheuttaa kipua isovarpaan nivelrikosta kärisiville.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Minulla on akillesjännetulehdus. Voinko käyttää MBT jalkineita?

  Mikäli ongelma akilleksen alueella on kohtalaisen lievä, voi MBT olla oiva apuväline kuntoutuksessa. MBT jalkineella saavutetun tasapainolautamaisen harjoittelun on todettu lisäävän omien rakenteiden aktiivisuutta, sekä myös sensorisisten hermopäätteiden aktivoitumista ja herkistymistä jalkaterän sekä koko alaraajan alueella. Sen on todettu myös lisäävän verenkiertoa ja aineenvaihduntaa alaraajoissa. Myös kuormituksen jakautuminen tasaisemmin jalkaterän alueella voi helpottaa kipuilua akillesjänteen alueella.
  Emme suosittele MBT jalkineiden käyttöä akuutissa tulehdustilassa, tai jos akilleksen alueella on turvotusta, koska tämä saattaa pahentaa oireilua ja tulehdustilaa. Epäselvissä tilanteissa suosittelemme konsultoimaan fysioterapeuttia tai lääkäriä asian suhteen.
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voinko käyttää MBT-jalkineita kun olen menossa polven/lonkan tekonivelleikkaukseen?

  MBT jalkineen tuottama epävakaus seistessä ja kävellessä ovat hyväksi vartalon hallinnan paranemiselle. MBT jalkineilla kävely on verrattavissa tasapainolaudalla harjoitteluun, jolloin aktivoidaan vartalon hallintaan liittyviä järjestelmiä ja sitä kautta parannetaan nivelten aktiivista lihastukea. Tämä on tärkeää sekä ennen, että jälkeen polven tai lonkan tekonivelleikkauksen. MBT jalkineen on tutkitusti havaittu myös vähentävän kuormitusta sekä polvi, että lonkkaniveleltä, minkä takia nivelpintojen kuormittumisen voidaan olettaa olevan vähäisempää ja sitä kautta auttavan esimerkiksi polvi- ja lonkkanivelen artroosi –tapauksissa.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
  Kerro tästä sivusta ystävälle
  hyöty, tekonivel, vaiva
 • Minulle on asennettu polveen tekonivel. Kuinka nopeasti voin alkaa käyttä MBT-jalkineita leikkauksen jälkeen?

  MBT:n käytön aloittamisessa leikkausten jälkeen on oltava varovainen. Syy siihen on se, että epävakaus, jonka MBT aiheuttaa voi aiheuttaa kaatumisen ja mahdollisen vamman uusiutumisen, jos lihaksisto ei ole vielä leikkauksen jälkeen palautunut riittävän hyvin hallitsemaan MBT:n asettamia haasteita. Suosittelemme, että olet aina yhteydessä leikkaavaan lääkäriin, joka antaa sinulle tarvittavat ohjeet kuntoutukseen sekä myös opastaa sinua MBT:n käytön aloittamisessa. Kontrolloiduissa olosuhteissa MBT toimii kuitenkin myös leikkausten jälkeen hyvänä harjoitusvälineenä vammoja kuntoutettaessa.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
  Kerro tästä sivusta ystävälle
  hyöty, tekonivel, vaiva
 • Sopivatko MBT jalkineet minulle kun minulla on niveltulehdus?

  Akuuttiin artriitin eli niveltulehduksen hoitoon emme suosittele MBT jalkinetta. Olisi suotavaa rauhoittaa akuutit tulehdukset ennen kuin aletaan kuormittaa elimistöä harjoittelulla. MBT jalkine kuitenkin aktivoi nivelen tukilihaksistoa ja herättelee niitä toimimaan tehokkaammin. Tällöin niveltä ympäröivien passiivisten rakenteiden kuten nivelkapselin ja nivelsiteiden kuormitus vähenee, joka saattaa olla myös apuna kuntoutettaessaa kroonisia nivelvaivoja. Konsultoi kuitenkin aina hoitavaa lääkäriäsi tai fysioterapeuttia epäselvissä tilanteissa.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Minulla on huono verenkierto jaloissa. Auttavatko MBT jalkineet tähän?

  Tämä riippuu verisuoniston muutoksen tai poikkeaman vakavuudesta. MBT jalkineet saattavat auttaa parantamaan raajan ääreisverenkiertoa. On kuitenkin tärkeää huomata, että aluksi tästä voi aiheutua kipua. Tämä johtuu aikaisemmasta raajan riittämättömästä verensaannista verrattuna nykyiseen.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
  Kerro tästä sivusta ystävälle
  hyöty, vaiva, verenkierto
 • Minulla on sokeritauti. Voinko käyttää MBT jalkineita?

  MBT jalkineiden käyttö lisää ääreisverenkiertoa alaraajojen lihaksiin. Se on myös mahdollinen sisäaistiapu, sillä jalkineiden käyttö stimuloi hermotoimintaa alaraajojen lihaksissa, nivelissä, nivelsiteissä ja jänteissä. Tämä voi hyödyttää ja auttaa etenkin diabeetikkoja jotka ovat alttiita hermostoon ja verisuoniin liityville komplikaatioille.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voinko käyttää MBT jalkinetta kun minulla on MS-tauti?

  MS-tauti on hermoston etenevä sairaus, mikä tuhoaa myeliiniä hermojen ympäriltä vaikuttaen näin niiden toimintaan ja hermoimpulssien johtumiseen hermoissa. MBT jalkineilla ei pystytä vaikuttamaan varsinaiseen taudin etenemiseen, mutta MBT toimii erittäin hyvänä harjoitusvälineenä MS-tautia sairastavilla henkilöillä parantaen vartalon hallintaa ja tasapainoa tasapainolautaharjoittelun tavoin.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Kuinka kauan MBT jalkineet kestävät?

  MBT jalkineiden käyttöikä riippuu paljolti jalkineen käytöasteesta ja hoidosta.
  Sensorin testattu keskimääräinen käyttöikä on noin neljä miljoonaa askelta käyttäjän painaessa 80 kiloa.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voiko MBT jalkineita käsitellä tahranpoisto- ja suoja-aineilla?

  MBT jalkineita tulee huoltaa ja hoitaa samaan tapaan kuin muitakin laatukenkiä.  Tahranpoisto- ja suoja-aineet soveltuvat hyvin käytettäväksi jalkineidemme kanssa, mutta MBT jalkineen sensori kannattaa suojata ainetta laitettaessa.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Miten huollan ja pidän MBT jalkineeni kunnossa?

  MBT:t valmistetaan erittäin lujista materiaaleista ja ne ovat tunnettuja kestävyydestään. Yksinkertaiset hoitorutiinit takaavat pitkän käyttöiän MBT jalkineillesi.

  Likaiset MBT jalkineet kannattaa puhdistaa välittömästi, jottei lika pinty niihin.
  Pese MBT jalkineesi käsin pesusienellä ja laimennetulla saippuavedellä, max.30c, tai jalkineille tarkoitetulla puhdistusaineella. Anna MBT jalkineidesi kuivua hyvin puhdistuksen jälkeen.

  MBT:n nahka on arvokasta ja pitkälle kehitettyä huippulaatuista luonnontuotetta. Se on luonnostaan herkkää naarmuuntumiselle ja vedelle. Käytä asianmukaisia nahanhoitotuotteita ja huomioi, että aito nahka saattaa haalistua ja että pieniä värivirheitä ei voida sulkea pois.

  Nahkaiset sisäpohjalliset tulisi puhdistaa säännöllisesti harjaamalla niitä kevyesti. Jos sisäpohjallinen on erittäin likainen, tulee se pestä käyttämällä märkää pesusientä ja neutraalia saippuaa. Sisäpohjallisia ei tulisi koskaan pestä juoksevan veden alla.

  Vältä syövyttävien aineiden (hapot, desinfiointiaineet…), suolojen, rasvojen, lannoitteiden, proteiinien ja veren joutumista pohjarakenteeseen tai Masai Sensoriin.

   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voinko pestä MBT jalkineitani pesukoneessa?

  Älä pese MBT jalkineita pesukoneessa. Masai Sensorin teknologinen rakenne ei kestä pesukonepesua vaan haurastuu helposti.

   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Mitä jos MBT jalkineeni kastuvat?

  MBT jalkineita voidaan käyttää sateessa, mutta ne tulee kuivattaa hitaasti ja perusteellisesti (ei koskaan lämpölähteiden lähellä) ennen kuin niitä käytetään uudestaan.

   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Kenen puoleen käännyn, jos MBT jalkineessa ilmenee ongelmia?

  Käänny MBT jälleenmyyjän puoleen, jolta ostit jalkineesi.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Miksi MBT jalkineen hankinnassa tulee kiinnittää niin paljon huomiota sovitukseen ja kokoon?

  MBT jalkineen pitää istua napakasti. MBT jalkineissa jalkasi eivät liu’u eteenpäin joka askelella kuten tavallisissa kengissä, vaan MBT:t itse asiassa vetävät kantapäätäsi taaksepäin. Tämän takia MBT jalkineiden ei tulisi olla liian isot, vaan varpaittesi tulisi lähestulkoon koskettaa kengän kärkeä.

  Myöskin jalkineen tasapainoalueen oikein asettumisen -sekä MBT jalkineen toiminnalllisuuden- kannalta on tärkeää, että jalkine on juuri sopivan kokoinen.

  Myös eri valmistajien jalkineet seuraavat eri kokotaulukkoa, joten ei kannata luottaa siihen, että yksi ja sama koko on sopiva osti sitten mitkä kengät tahansa.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voiko MBT jalkineet jalassa ajaa autoa?

  Auton ajaminen MBT jalkineet jalassa ei yleensä ole ongelma. Koska MBT jalkineissa ei ole korotettua kantapäätä, monien mielestä niillä on mukava ajaa.
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voiko MBT jalkineen pohjaa korottaa?

  MBT jalkineita voidaan korottaa ainakin 3 cm asti laitattamalla jalkineen välipohjaan korotuspala. Korotuspala-asennuksissa tulee kääntyä proteesipajojen puoleen.  

   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Miksi minulla on ollut lihassärkyä MBT jalkineiden käytön aloittamisen jälkeen?

  Alun lihassärky saattaa aiheutua tiettyjen, käyttöön tottumattomien lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden kuormittumisesta. Tämä on normaalia ja oireet poistuvat yleensä viikon sisällä. Käytä MBT jalkineitasi aluksi lyhyitä aikoja kerrallaan ja vuorottele tavallisten kenkien kanssa. Vaihtele myös kävelynopeuttasi kevyestä hölkästä tavalliseen, nopeaan ja erittäin hitaaseen kävelyyn.

   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Miksi selkääni särkee MBT jalkineiden käytön jälkeen?

  Ihmiset korjaavat automaattisesti ryhtiään suoremmaksi kävellessään tai seisoessaan MBT jalkineilla. Aluksi selässä saattaa esiintyä särkyä, joka johtuu lanne-ristipunoksen lihasten aktivoinnista kun vartalon kulma suhteessa lantioon muuttuu.
   

   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Miksi jalkani puutuvat kun pidän MBT jalkineita?

  Joskus puutumisen tunne johtuu jalkaterän lihasten väsymisestä. MBT jalkineet ovat kuntoharjoitusväline ja aktivoivat jalkojesi lihaksistoa enemmän kuin tavanomaiset kengät.
  Jos jalkasi puutuvat, ota MBT jalkineet pois muutamaksi minuutiksi ja anna jalkojen palautua MBT jalkineharjoittelusta. Laita tämän jälkeen MBT jalkineesi takaisin jalkaan ja jatka matkaasi. Puutuminen vähenee yleensä ajan mittaan kun olet tottunut MBT jalkineisiin.

  On myös hyvä tarkastaa, etteivät jalkineesi ole liian kireällä. Varpaiden puutuminen saattaa myös johtua estyneestä verenkierrosta.
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voiko MBT-jalkineita käyttää, jos alaraaja on amputoitu?

  Olemme saaneet paljon positiivista asiakaspalautetta MBT jalkineiden käytöstä alaraajaproteesin kanssa. MBT jalkineiden on todettu vähentävän painetta mm. jalan tynkäosassa. MBT jalkineen kaarevan pohjan ansiosta kengän pehmeä rullaus voi myös helpottaa liikkumista ja kävelyn ”uudelleen oppimista”.
  MBT jalkineiden aikaansaama epävakaus seistessä ja kävellessä parantaa myös keskivartalon hallintaa. MBT jalkineiden luoman tasapainolautamaisen harjoittelun on todettu aktivoivan vartalon hallintaan liittyviä lihasjärjestelmiä, mikä edesauttaa parantamaan nivelten aktiivista lihastukea sekä helpottaa asentokontrollia seistessä ja kävellessä.
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voinko käyttää MBT jalkineita, jos minulla on osteoporoosia?

  Osteoporoosissa luu haurastuu normaalia enemmän, kun luukudos vähenee ja sen kestävyys heikkenee. Osteoporoosin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä on D-vitamiinin ja kalsiumin saanti hyvin tärkeää. Osteoporoosissa myös luusto vaatii sopivassa määrin kovempaa rasitusta (mm. hyppely- ja painoharjoittelua), jotta se ei haurastuisi. Liikunta ja monipuolinen ravinto ovat terveen luuston edellytyksiä. Näin ollen myös MBT toimii hyvänä harjoitusvälineenä. Kävely kuuluu yhtenä olennaisena osana kuntoutukseen, jolloin MBT jalkineet monipuolisine vaikutuksineen ovat loistava valinta. MBT jalkineilla ei siis osteoporoosia ”paranneta”, mutta ne voivat kuulua hyvinkin olennaisena osana kuntoutukseen. MBT jalkineen tasapainolautamaisen harjoittelun on todettu aktivoivan vartalon hallintaan liittyviä lihasjärjestelmiä, mikä edesauttaa parantamaan nivelten aktiivista lihastukea. Tämä helpottaa omalta osaltaan asentokontrollia ja keskivartalon hallintaa seistessä ja kävellessä. Tasapainopainoharjoittelu toimii myös osteoporoosia ennaltaehkäisevänä harjoitteluna.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voiko MBT-jalkineita käyttää, jos kärsii tasapaino-ongelmista?

  MBT jalkineiden tiedetään stimuloivan tasapainoaistia ja MBT jalkineiden tasapainolautamaisen harjoittelun on todettu kehittävän myös kehonhallintaa ja tasapainoa sekä auttaa tasapaino-ongelmista kärsiviä.
  Tasapaino-ongelmia tuottavissa tiloissa, joissa esim. vestibulaarinen järjestelmä (liittyy kuulo- ja näköaistiin) on olennaisesti mukana, voivat oireet MBT käytön yhteydessä pahentua. Näissä selittämättömissä tasapaino-ongelmissa kannattaa konsultoida ensiksi lääkäriä tai fysioterapeuttia. 
   

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Voiko MBT jalkineesta olla apua motoneuronisairaudessa?

  Motoneuronitauti on neurologinen sairaus, josta kärsivän motoneuronit eli liikehermosolut alkavat tuhoutua. Yleisin motoneuroni sairaus on ALS. Taudin eteneminen on yksilöllistä, ja joissakin tapauksissa se saattaa edetä hyvinkin nopeasti. MBT jalkineilla ei pystytä vaikuttamaan taudin etenemiseen, mutta MBT voi toimia hyvänä harjoitus-/kuntoutusvälineenä vartalonhallintaa, alaraajojen liikettä ja keskivartalon tuentaa harjoitettaessa. Suosittelemme kuitenkin lääkärin tai fysioterapeutin konsultaatiota ennen MBT jalkineiden käyttöönottoa.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • MBT jalkineiden hoito-ohjeet?

  MBT jalkineiden hoito-ohjeet löydät täältä.

  MBT jalkineista tulee huolehtia kuin mistä tahansa laadukkaasta jalkineparista.
  Oikealla hoidolla ja ylläpidolla MBT jalkineista on sinulle hyötyä ja iloa pitkään.

  Oliko tästä vastauksesta apua?
 • Onko henkilön painolla merkitystä MBT jalkineiden käyttöön?

  Sekä kevyet että raskastekoiset ihmiset voivat käyttää MBT jalkineita. Pohjan pehmeä osa (Masai Sensor) saattaa kuitenkin painavalla henkilöllä kulua nopeammin, jolloin se on vaihdettava.

  Oliko tästä vastauksesta apua?